** Hundeferie i Hemsedal **

Norsk Retrieverklubb avd. Bergen og Omegn har hvert år siden 1984, arrangert Hundeferie i Hemsedal for sine og Norsk Retrieverklubb sine medlemmer.
På denne siden vil du finne nyttig informasjon om kurs, instruktører, opphold osv.21. jul. 2012

Foredrag med Polona Bonač

I uke 29 er vi så heldige å ha fått Polona Bonač som instruktør på Agility kurset.
Hun er en fabelaktig instruktør, med et bredt felt innen trening og konkurrering av og med egne hunder, ettersom hun driver med Lydighet og IPO i tillegg til Agilty.
Onsdag kveld holdt Polona et foredrag om belønning og belønningsutvikling samt hvordan bruke dette i trening.


Foredraget ble holdt i teltet, ettersom Polona ønsket å kjøre noen demoer med sine 3 hunder.
Vi var mange som satt spent og hørte på, mange nikket ankjennende, andre gjenkjennede .- mens andre igjen fikk seg endel "A-ha!" opplevelser.
Polona pratet om viktigheten med å bruke tid på å finne den rette belønningen som din hund   setter pris på og gjerne vil ha - i motsetning til en belønning som hunden ikke tenner på.
Det er ikke noe poeng i å gi hunden lilla pipeball som belønning, om hunden ikke syntes det er noen kul belønning...og hva blir verdien i treningen din da..?
Hun forklarte hvordan hun jobber med de forskjellige belønningene og belønningsutviklingene, og hvordan hun jobber dem inn i treningen sin og gradvis strekker strikken på hva hunden må gjøre og hvor mye den må jobbe før det kommer en belønning.
I starten har hun veldig lave kriterier der hun tar hunden ut av bilen, venter på at den tilbyr en atferd - f.eks. kontakt - (uten å mase eller be hunden om å gjøre det) - og når hun får det, belønner hun hunden kjempe godt, tar hunden i bilen og kjører hjem.
Hun tar små, små skritt og bygger gradvis opp hundens reportoar og utholdenhet til at hunden klarer å jobbe lengre og lengre før belønning, både på kjente og ukjente steder (generalisering).
Etterhvert skal hunden kunne gå fra ivrig lek og belønning, og rett inn i arbeidsmodus på signal - før ny runde med lek og belønning som takk for god innsats. Dersom hunden feiler, gjør hun ikke noe nummer av det ("hvis hunden gjør feil - er det jeg som trener som må finne ut hvorfor og rette på det - det er ikke hundens feil at jeg ikke har lært det godt nok fra meg"), gir signalet rolig en gang til og belønner godt når hunden utfører ønsket atferd.

Ved å jobbe opp frivellige atferder parallellt med belønning, belønningsutvikling samt legge på signal, så vil signalene få en veldig sterk knytning mot belønning og hunden opplever dermed også at det å få et signal er en del av belønningen og den jobber mot den endelige belønningen på slutten av kjeden sin.


Jeg kunne skrevet mangt, langt og mye om Polona sine tanker om dette og om dette emnet, det er utrolig inspirerende for alle å høre henne prate, forklare og vise med egne hunder hvordan hun tenker og hvordan hun jobber - hun gir rikelig med gode tips, råd, forslag og veiliedning til god hundetrening for absolutt alle - uansett hvilken hundesport man brenner for og trener selv -  og for oss som trener på samme måte som Polona, er det motiverende og inspirerende å se en annen fantastisk dyktig instruktør og hundetrener i verdensklasse jobbe med hunden sin på hundens eget initiativ, og med hundens engasjement.


Polona sine "Brainiacs og Mainiacs" (hundens iver, belønningssug, arbeids"moral" og arbeidsglede):


Alle lytter ivrig :o) 
Lek som belønning 


Mat som belønning der hunden må "fange" maten sin 


Ivrig lek... 


 .......

...til rett inn å jobbe....


 
...og til kjempe gøy belønning som takk for innsatsen


Jobbe for... 


...gøy belønning som hunden vil ha 

Nydelig fri ved fot Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar